Producenci

Grill gazowy czy węglowy – który z nich ma więcej zalet?

Mimo że szczyt sezonu grillowego przypada na lato, to i jesienią znajdzie się sporo idealnych do grillowania dni. Poza tym jesień to dobry czas na wymianę zużytego sprzętu. Jeśli pomyślisz o tym już teraz, będziesz gotowy na pierwsze wiosenne słońce. Tylko, jaki grill wybrać – gazowy czy węglowy? To częste pytanie, z którym zetknęliśmy się już nie raz. Chętnie przedstawimy Ci nasze dotychczasowe ustalenia.

Na co zwrócić uwagę wybierając grill?

Zaczniemy ogólnie. Bo prawda jest taka, że zarówno wśród grilli gazowych, jak i węglowych można trafić na świetne i kiepskie modele. Dlatego, aby grill posłużył Ci dłużej niż jeden sezon, przede wszystkim zwróć uwagę na jakość wykonania i rodzaj materiałów. Dobry grill powinien być wykonany z grubej blachy, a jego ruszt z żeliwa lub stali. Jeśli szukasz sprzętu mobilnego, zwróć też uwagę na rodzaj kółek. Poza tym grill powinien być stabilny. Warto też zastanowić się, ilu osobom ma służyć. Mniejszy idealny jest dla 2-3 osób. Przy większym można natomiast urządzać imprezy w większym gronie. Przejdźmy do kluczowej sprawy, czyli typu grilla – wybrać gazowy czy węglowy? Zanim skupimy się na ich porównaniu, przyjrzyjmy im się z osobna.

Grill węglowy – klasyka grillowania

Grille węglowe od lat nie tracą na popularności. Dlaczego? Sądzimy, że wpływ mają na to atrakcyjne ceny i ogólna dostępność tego typu sprzętów. Co więcej, grille węglowe są zwykle dość lekkie i niewielkie, dzięki czemu znajdzie się dla nich miejsce nawet na niewielkich tarasach. Poza tym jest jeszcze ten niemożliwy do podrobienia klimat. Wyobraź sobie tę ciszę, przerywaną tylko skwierczeniem węgla i zapach unoszącego się dymu wymieszanego z aromatami potraw. Można się rozmarzyć.

Wady grilli węglowych

Grill węglowy nie jest pozbawiony wad. Za jedną z głównych uznaje się czas przygotowywania dań. Cały proces, począwszy od rozpalenia węgla, przekształcenia płomieni w ustabilizowany żar, a wreszcie oczekiwania na posiłek, nie należy do najkrótszych. Trzeba uzbroić się w cierpliwość. Należy też nieustannie czuwać, aby skapujący tłuszcz nie wzniecił zanadto płomieni, które mogłyby zamienić obiad w węgiel.

Grille gazowe – wygoda i łatwość obsługi

Do popularności grilli węglowych jeszcze trochę im brakuje. Jednak zdążyły już zebrać całkiem duże grono fanów. Co wymieniają oni wśród ich atutów? Na pewno łatwość obsługi i większe możliwości grillowania niż w przypadku tradycyjnych grilli węglowych. Nad przygotowywaniem posiłków nie trzeba czuwać tu równie wytrwale. Poza tym łatwiej jest zapanować nad płomieniami. Palniki gazowe rozmieszczone są równomiernie, a ich moc można ustawić zgodnie z własnymi preferencjami. Dzięki temu łatwiej osiągnąć pożądany poziom wysmażenia mięsa. Zresztą, grill gazowy, świetnie sprawdza się nie tylko w przypadku przygotowywania mięs, ale i delikatnych warzyw czy serów. Inwestycja w grill gazowy to inwestycja we własny komfort.

Minusy zakupu grilli gazowych

Jednak one też mają pewne wady. Jedną z nich są ceny – na porządny sprzęt trzeba wydać od kilkuset do kilku tysięcy złotych. A to potrafi nieco uszczuplić domowy budżet. Ponadto, problemem dla niektórych mogą być ich pokaźne rozmiary i nieustępująca im waga.

Grill gazowy czy węglowy – który jest zdrowszy?

Grillowanie potraw jest świetną alternatywą do smażenia na pełnych tłuszczu patelniach. Pozwala ono nawet na wyzbycie się jego nadmiaru. Jednak ma też kilka minusów, szczególnie zauważalnych w przypadku grilli węglowych. Proces spalania węgla drzewnego czy brykietu wiąże się bowiem z wydzielaniem szkodliwych substancji, które osiadają na jedzeniu. Nie wspominając już o tym, że trafiają też bezpośrednio do dróg oddechowych każdego, kto znajduje się w pobliżu. Jeśli dołączy się do tego chemicznie nasączane podpałki używane przez wiele osób, robi się naprawdę nieciekawie. Dlatego pod tym względem zdecydowaną przewagę ma grill gazowy. Przygotowując w nim potrawy, unikniesz też wspomnianego już otwartego ognia, który mógłby je przypalić.

Grill gazowy a węglowy – co ze smakiem potraw?

Wiele osób zarzeka się, że aromat potraw z grilla węglowego jest nieporównywalnie wyrazistszy. Uważają, że odpowiada za to dym, nadający im wędzarniany smak. Czy mają rację? I tak i nie. Charakterystyczny posmak nie jest bowiem zasługą dymu, a spalających się w wysokiej temperaturze tłuszczy. A to zapewnić mogą również grille gazowe. Na przykład dostępny w naszym sklepie grill gazowy GENESIS II E310 GBS. Wyposażony jest w specjalne szyny Flavorizer Bars, których rolą jest zatrzymywanie skapującego tłuszczu, który dymiąc, nadaje potrawom ten sam smak, co w przypadku grilli węglowych. Z tym że w tym przypadku nie ma dodatkowych „przypraw” w postaci szkodliwych dla zdrowia substancji powstałych w procesie spalania węgla. Co więcej, w przypadku grilli gazowych łatwiej jest opanować proces pieczenia. Wpływa na to możliwość regulacji temperatury. Dzięki temu łatwiej wysmażyć stek w punkt i zadbać, aby bakłażan nie rozpadł się na kawałeczki.

A więc szala zwycięstwa przechyla się na stronę…

…grilla gazowego. Nie da się ukryć, że w rankingu grill gazowy czy węglowy, przewagę ma ten pierwszy. Sam widzisz, że potwierdzają to fakty. Oczywiście grille węglowe również mają sporo zalet, o których wspominaliśmy powyżej. Jednak według nas, to grille gazowe znacznie przodują w tym wyścigu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl