Producenci

ABC grillowania, czyli jak grillować na grillu gazowym

Nie bez powodu mówi się, że grillowanie jest narodowym sportem Polaków. Ciężko jest wyobrazić sobie letnie miesiące bez spotkań przy grillu. Bo kto z nas nie lubi smaku i zapachu grillowanych potraw? A w ten sposób można przecież można przyrządzić niemal wszystko! W dzisiejszym wpisie przyjrzymy się bliżej grillom gazowym. Dowiesz się jak grillować na grillu gazowym – poznasz dwie najpopularniejsze metody.

Czy warto zdecydować się na zakup grilla gazowego?

Jeżeli dotychczas korzystałeś wyłącznie z grilla węglowego, możesz czuć pewne obawy w związku z inną wersją tego urządzenia. Z pewnością zadajesz sobie pytanie: czy warto zainwestować w grilla gazowego? Jakie korzyści płyną z tego rozwiązania? Postaramy się rozwiać Twoje wszystkie wątpliwości!

Jedną z największych zalet tego urządzenia, jest niewątpliwie brak węgla. Co za tym idzie – nie jest generowany dym, który może być uciążliwy zarówno dla Twoich towarzyszy, jak i dla sąsiadów. Specyficzny zapach pozostaje nawet na ubraniach. Aby uniknąć tego problemu, postaw na grill gazowy. Urządzenie to nie emituje ani dymu, ani silnego zapachu, który wpływa także na smak potraw. Jego użytkowanie jest znacznie prostsze i bezpieczniejsze.

Zakup grilla gazowego jest korzystne również ze względów finansowych. Jedyne koszty, jakie należy ponieść, związane są z zakupem sprzętu i butli gazowej. Jest ona jednak stosunkowo tania i może wystarczyć na bardzo długo. Sam grill nie musi być drogi – w ofercie naszego sklepu znajdziesz modele w bardzo atrakcyjnych cenach. W przypadku grilla węglowego wydatków jest znacznie więcej. Niemożliwe jest grillowanie bez węgla, podpałki czy tacek.

Kolejną zaletą grilla gazowego, podkreślaną przez jego użytkowników, jest możliwość regulacji temperatury. Dzięki temu utrzymuje się ona cały czas na stałym poziomie. Jest to bardzo wygodne, gdyż nie ma potrzeby stałego kontrolowania sytuacji przy grillu.

Jak grillować na grillu gazowym?

Zapewne niejedna osoba zadaje sobie pytanie: jak grillować na grillu gazowym? Jak obsługiwać to urządzenie, aby móc cieszyć się pysznymi i aromatycznymi potrawami? Poniżej znajdziesz kilka przydatnych wskazówek.

Zanim zaczniesz korzystać z grilla, musisz pamiętać o dokładnym wyczyszczeniu rusztu. Warto robić to za pomocą szczotki ze stali szlachetnej. Następnie należy przemyć go wodą z delikatnym detergentem, spłukać i osuszyć. Kolejny etapem jest pokrycie rusztu niewielką ilością oleju – najlepiej zrobić to wtedy, gdy grill jest ciepły. Jest to sposób na impregnacje, który może być skutecznym zabezpieczeniem, chociażby przed korozją.

Jeżeli chodzi o sam sposób grillowania, wyróżnić możemy metodę bezpośrednią i pośrednią. Na czym dokładnie polegają?

Grillowanie metodą bezpośrednią

Metodę bezpośrednią porównać można do pieczenia. Przygotowywaną potrawę należy położyć wprost nad rozgrzanymi palnikami lub żarem. Dzięki temu grillowane dania szybko się przypiekają i mają charakterystyczną grillową „kratkę”. W ten sposób przyrządzić możesz steki, szaszłyki, kotlety, kawałki kurczaka oraz warzywa i owoce.

Jak zatem grillować metodą bezpośrednią na grillu gazowym? Należy zacząć od włączenia wszystkich palników i zamknięcia pokrywy. Po dokładnym oczyszczeniu rusztu i nasmarowaniu go olejem możesz ułożyć na nim mięso oraz warzywa. Zazwyczaj konieczne jest zamknięcie pokrywy, choć w niektórych sytuacjach musi pozostać otwarta. Kiedy upłynie mniej więcej połowa określonego czasu grillowania, obróć potrawy na drugą stronę. Po upływie ustalonego czasu Twoje danie z grilla jest już gotowe!

Grillowanie metodą pośrednią

Drugim znanym sposobem na grillowanie, jest metoda pośrednia. Można porównać ją do pieczenia z termoobiegiem, kiedy to gorące powietrze krąży w piekarniku, by równomiernie podgrzać potrawę. Podobnie jest w przypadku grilla gazowego. Metodę tę wykorzystuje się w przypadku potraw, które wymagają dłuższego grillowania – powyżej 25 minut. Sprawdzi się zatem w przypadku ryb, żeberek, pieczeni, kurczaka lub indyka w całości, warzyw zawiniętych w folie oraz dużych kawałków mięsa.

Jak grillować na grillu gazowym z wykorzystaniem tej metody? Pierwszym krokiem jest zapalenie zewnętrznych palników. W przypadku, gdy posiadasz grill dwupalnikowy – zapal jeden z palników. Gdy grill osiągnie odpowiednią temperaturę, wyczyść ruszt za pomocą szczotki oraz natłuść go. Teraz możesz już umieścić potrawy w taki sposób, by nie znajdowały się bezpośrednio nad rozgrzanymi palnikami. Zamknij pokrywę i otwórz ją dopiero po upływie przewidzianego czasu. Jeżeli chcesz, by grillowane mięso miało chrupiącą skórkę, pod koniec upływu czasu przełóż je bezpośrednio nad palniki na ok. 2 minuty.

Kiedy grillujesz mięso, które wymaga długiej obróbki termicznej, możesz umieścić pod nim tackę z wodą. W ten sposób mięso nie wyjdzie zbyt suche. Wodę wzbogać dodatkiem ziół, a przyrządzone mięso nabierze wyjątkowego smaku.

Grillowanie jest jedną z przyjemniejszych form spędzania wolnego czasu. Aby umilić sobie spotkania z przyjaciółmi czy te w gronie rodziny, warto zainwestować w grill gazowy. Jest to rozwiązanie nie tylko praktyczne, lecz także – w szerszej perspektywie- ekonomiczne. Warto zawczasu dowiedzieć się, jak grillować na grillu gazowym, aby móc przyrządzać aromatyczne dania.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl